I samarbete med Koloni och Mingafestivalen presenterar Gerlesborgsskolan den här kvällen två duos med rötterna i indisk, persisk och senegalesisk musik.
Manish & Lamine: Ett unikt samarbete mellan två musiker och deras stränginstrument. Indisk raga möter västafrikanskt kora-spel.
Manish Pingle, Indien, har skolats i indisk klassisk musik och på sin Indian Slide-guitar skapar han unik musik med olika speltekniker och strängarrangemang. Lamine Cissokho är koraspelare från Senegal/Sverige och har en lång karriär bakom sig då han spelat i olika konstellationer och turnerat världen över.
2019 spelade Manish Pingle och Lamine Cissokho in albumet New Continents (och släpptes på vinyl av bolaget Sing a song fighter) där de skrivit musiken och låter de båda stränginstrumenten träda fram i ett varmt möte. Titeln visar på nya kontinenter inom musikens landskap, får en att lyfta och sväva bort i en alldeles egen rymd. Välkommen till en annorlunda duett med hypnotisk musik!
Lamine Cissokho: Kora
Manish Pingle: Mohan Veena (Indian slide-guitar)
Länkar:
----------------------------
Kvällens andra konsert presenteras i samarbete med Mingafestivalen som kurerar nya genreöverskridande musikaliska möten från hela världen.
Prabhat & Maryam: I denna suggestiva konsert förflyttas vi till det urgamla Persien, bland annat med hjälp av stränginstrumentet tanbour som existerat i princip oförändrat i 5000 år.
Prabhat Das är en tabla-spelare/percussionist som har lärt sig konsten att spela tabla i en guru-shishya parampara (lärare-elev, en-till-en undervisningstradition). Han avslutade sin kandidatexamen i indisk klassisk musik med huvudämnen i tabla och indiska rytmer. Prabhat har även turnerat framgångsrikt med sitt band 'Kalatva Collective', Xiame Degas Quartet och 'Aayyam' i Indien och Europa. Prabhat är associerad med 'Music Basti', en icke-vinstdrivande organisation som fokuserar på att utbilda underprivilegierade barn i musik. Han avslutade sin masterexamen i världsmusik, folkmusik och improvisation vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet och arbetar för närvarande som projektledare för ett internationellt folkmusikläger för 'Ethno Denmark'.
Maryam Javidmehr är musiker, skulptör. Hon är född i Iran och kom till Sverige 2013. Återkommande teman i Maryams konstnärskap är ojämlikhet, mänskliga rättigheter, miljö, kommunikation samt interkulturell dialog. Maryam använder sig gärna av traditionella material och tekniker för att ge uttryck åt samtida teman, hon bedriver även pedagogiskt arbete och har mångårig erfarenhet av undervisning i musik och skulptur.
Minga Festivalen
Minga är en festival där musiker från olika kulturer eller bakgrunder, som aldrig tidigare spelat tillsammans, möts för att skapa något helt nytt. Det är det oväntade mötet och musikernas förmåga att kommunicera över alla språkbarriärer som gör Minga så speciell.
2020 var året då Maryam och Prabhat möttes för allra första gången på Minga-festivalen. Sedan dess har deras musikaliska samarbete fortsatt att blomstra och de fortsätter att beröra publiken med sin unika musik.
https://www.facebook.com/MingaFestivalen