Temadagar 15-17 november 2024
Konst och Kultur i Rädslans Tid
Vi lever i en orolig tid. Många känner oro för miljön och klimatet, men kanske än mer över krig, krigshot och grov brottslighet. Minoriteter känner sig särskilt hotade i ett samhälle där polariseringen ökar. Också konstnärer, författare, journalister och politiker hotas idag med våld och repressalier för åsikter som de uttrycker i offentligheten.
Finns det en risk för att vi låter rädslan styra politiken och samhällsutvecklingen, och bygger ett samhälle med ”vi" och ”dom" och på så sätt bara ökar rädslan? Hur kan vi istället värna vår mänsklighet och vår förmåga till omsorg och omtanke om andra? Och hur kan vi i dessa tider slå vakt om vår och andras värdighet och om en demokratisk kultur?
Detta är grundtankarna bakom de temadagar som anordnas i Sotenäs och Tanum den 15-17 november. Temadagarna sammanfaller med Fängslade författares dag och Svenska PEN:s arbete för förbjuden litteratur – men omfattar också konstnärliga och litterära gestaltningar som försök att förstå, och övervinna rädsla och oro för framtiden.
Fredag 15 november
13.30-15.00
Samtal mellan Gerlesborgsskolans studerande och författaren Ola Larsmo om rädsla och skrivande – med utgångspunkt i hans senaste bok Rädslan
Obs! Slutet evenemang
Plats: Gerlesborgsskolan – Gerlesborg 1, Hamburgsund
18.00-19.30
Ola Larsmo talar på Tanums bibliotek med anledning av Fängslade författares dag
Samarrangemang med Bottna filosofi, Gerlesborgsskolan och Tanums bibliotek
Plats: Kulturhuset Futura – Granvägen 1, Tanumshede
Lördag 16 november
09:30-11.30
Gerlesborgskollegiet möter Ola Larsmo: Tankar om strategier mot rädsla och främlingsfientlighet
Obs! Slutet evenemang
Plats: Gerlesborgsskolan – Gerlesborg 1, Hamburgsund
13.00-14.00
Författarmöte med poeten Duaa Kamel, med rötter i Palestina och Gaza samt fristadsförfattare i Uddevalla. Samtalsledare: Hanna Jedvik.
Samarrangemang mellan Författarcentrum Väst, Litteratur & Granit och Kulturhuset Hav & Land med anledning av Fängslade författares dag – Fri entré
Plats: Kulturhuset Hav och Land – Parkgatan 1, Hunnebostrand
14.00-14.30
Kaffepaus
14.30-16.30
Författarmöte med Ola Larsmo i samtal med Johan Öberg.
Samtalet tar sin början den nyutkomna novellsamlingen Rädslan och vidgar sig även till böckerna Swede Hollow och Tio lektioner om svensk historia (Om Sverige under andra världskriget). Ola läser också ur sin nya bok. Ola Larsmo är romanförfattare, essäist och dramatiker. Han har varit ordförande i Svenska Pen och sitter i styrelsen för Pen International.
Samarrangemang mellan Gerlesborgskollegiet och Lyssna & Lär, Gerlesborgsskolan och Kulturhuset Hav och Land – Frivillig entré
Plats: Kulturhuset Hav och Land – Parkgatan 1, Hunnebostrand
Söndag 17 november
11.00-13.00
Öppen konstverkstad för barn och unga på tema Rädslor med konstpedagog Marika Sanaksenaho. Fri entré
Plats: Gerlesborgsskolan – Gerlesborg 1, Hamburgsund
11.00-12.00
Författaren och dramatikern Marit Kapla i ett samtal med Hanna Jedvik om mångröstade verklighetsskildringar: vems röster hörs och på vilka villkor? Marit Kapla är aktuell med pjäsen E45 - ett vandringsdrama på Hagateatern i Göteborg. I arbetet med pjäsen har hon vandrat längs E45, från Malung till Göteborg, för att samla röster bland de boende längs vägen, vilka nu gestaltas i både manus och på scen. Marit Kaplas debut Osebol belönades med Augustpriset 2019 och för två år sedan kom uppföljaren, den dokumentärlyriska Kärlek på svenska.
Samarrangemang mellan Gerlesborgsskolan och Litteratur och Granit – Fri entré
Plats: Gerlesborgsskolan – Gerlesborg 1, Hamburgsund
12.00-13.00
Konstnärssamtal med Peter Eccher om konstnärliga metoder och att möta rädslor. Samtalsledare: Jesper Norda. Ambivalens, psykologi och doseringar utgör centrala teman i Peters konstnärskap och utställning på Gerlesborgsskolan (pågår till den 22/11). Peter Eccher är född 1971, utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, bor och arbetar i Göteborg. Jesper Norda är verksam som konstnär, ljuddesigner/tonsättare och pedagog knuten till Göteborgs universitet och Gerlesborgsskolan.
Samarrangemang mellan Gerlesborgsskolan och GIBCA Extended
Fri entré
Plats: Gerlesborgsskolan – Gerlesborg 1, Hamburgsund
Temadagarna 15-17 november arrangeras i samarbete med Bottna Filosofi, Tanums bibliotek, Litteratur & Granit, Författarcentrum Väst och Kulturhuset Hav & Land
Gerlesborgskollegiet – som tagit initiativet till temadagarna – bygger på en samverkan mellan Gerlesborgsskolan och andra som verkar för kultur, konst och bildning i Norra Bohuslän. I fokus står tvärande perspektiv på konst, demokrati och hållbar utveckling i en lokal och global kontext.
Med stöd av:
Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Tanum- och Sotenäs kommuner, Sparbanken Tanum